Microtech Area is for discussing Microtech systems

Microtech timing issues

Old 05-03-10, 08:04 PM
  #1  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
timing issues

So i installed new freshly rebuilt engine cas marks perfect and it fires right up. I go to set timing lock it and it shows im about three inches away. Try to adjust it and she dies but runs great where its at with cas lined up right. I put light on t1 wire and its closer to mark than l1 is. I then rechecked wiring with ohmeter and i do have my leading and trailing coils correct. Someone please tell me what im stupidly overlooking. To try to get it lined up right im turning cas counterclockwise to the end of slot then she dies
john ward is offline  
Old 05-03-10, 08:11 PM
  #2  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
sorry im stressed and left out the main details. s4 turbo with a ltx8 stock coils with no ignitors
john ward is offline  
Old 05-03-10, 09:23 PM
  #3  
Rotary Freak
iTrader: (8)
 
rx72c's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Australia
Posts: 2,608
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Needs more fuel in the idle map. When you retard timing it wants more fuel hence it stalls. richen the idle map up
rx72c is offline  
Old 05-03-10, 10:17 PM
  #4  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
should i set timing and tps at where im going to run car at or at factory specs. Its running pig rich right now. Why would trailing be closer to mark than leading and me maxing out slot on cas to get ti line up? Ill try to richen up tomorrow and see what happenes.
john ward is offline  
Old 05-04-10, 04:20 PM
  #5  
Rotary Freak
iTrader: (8)
 
rx72c's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Australia
Posts: 2,608
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
It is normal for you to retard the CAS nearly all the way for the marks to line up.

USE L1 to line up your marks. NOT T1
rx72c is offline  
Old 05-04-10, 09:59 PM
  #6  
talking head
5 Year Member
 
bumpstart's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Perth, WA, OZ
Posts: 2,775
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Originally Posted by rx72c View Post

USE L1 to line up your marks. NOT T1
unless its an FD !
bumpstart is offline  
Old 05-04-10, 10:40 PM
  #7  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
no i richened it up and i could retart the timng. im maxed out now about a 1/16 away from mark. should i change map or grind slot more on cas. rx72 u are the man. it does seem to load up alot now after richening though
john ward is offline  
Old 05-04-10, 10:50 PM
  #8  
talking head
5 Year Member
 
bumpstart's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Perth, WA, OZ
Posts: 2,775
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Originally Posted by john ward View Post
no i richened it up and i could retart the timng. im maxed out now about a 1/16 away from mark. should i change map or grind slot more on cas. rx72 u are the man. it does seem to load up alot now after richening though
you can restab the CAS one notch around ,, or you can use the timing trim on screen 30

-- firstly make sure you have no current value in the timing trim or in the static timing
bumpstart is offline  
Old 05-04-10, 11:05 PM
  #9  
Rotary Freak
iTrader: (8)
 
rx72c's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Australia
Posts: 2,608
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Yes unless its an FD use L1.

Also show us a pic of how the CAS is stabbed and also make sure timing lock is on.
rx72c is offline  
Old 05-06-10, 04:45 PM
  #10  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
yes timing lock is on even though it doesnt seem to make a difference on or not. I know to use l1 i was just making a statement that my t1 was closer to mark on cover. i threw another cas in and the marks now are only a hair away but still wont line up exact. I tried to install a tooth off and i cant advance it enough to get back to mark.
Attached Thumbnails timing issues-img00281-20100505-1918.jpg  
john ward is offline  
Old 05-06-10, 07:57 PM
  #11  
talking head
5 Year Member
 
bumpstart's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Perth, WA, OZ
Posts: 2,775
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Originally Posted by john ward View Post
yes timing lock is on even though it doesnt seem to make a difference on or not. I know to use l1 i was just making a statement that my t1 was closer to mark on cover. i threw another cas in and the marks now are only a hair away but still wont line up exact. I tried to install a tooth off and i cant advance it enough to get back to mark.
when its just out of reach you dive into screen 30 and adjust the timing trim value
bumpstart is offline  
Old 05-08-10, 02:24 PM
  #12  
Full Member
 
Lucrum's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 68
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Is this where the CAS is supposed to be with the e shaft pulley timing mark lined up?
Attached Thumbnails timing issues-cas-ii.jpg  
Lucrum is offline  
Old 05-08-10, 05:19 PM
  #13  
Full Member
 
Lucrum's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 68
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Lucrum View Post
Is this where the CAS is supposed to be with the e shaft pulley timing mark lined up?
After reading the manual again, I lined up the marks on the CAS shaft and gear then reinstalled the CAS with the e-shaft set pulley set to it's timing mark.

Is that correct?
Lucrum is offline  
Old 05-08-10, 07:48 PM
  #14  
Rotary Freak
iTrader: (8)
 
rx72c's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Australia
Posts: 2,608
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
that dosnt necessarily work. The two pictures showed have the CAS in the correct place.
rx72c is offline  
Old 05-09-10, 05:54 PM
  #15  
oi oi oi
5 Year Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
john ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: wilmot,oh
Posts: 611
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
oddly i can advance timing with screen 30 but retarding doesnt change much. i drove today first time and have much issues with fuel. light acceleration is in 15's and cruise hits 17's. hard to check hard accel and stay out of boost though but it seemed in 13;s. is it normal to see 15's on an accel and around 5 inches of vaccum. laptop died while out so i guess ill richen up tomorrow
john ward is offline  
Old 05-10-10, 04:19 PM
  #16  
Rotary Freak
iTrader: (8)
 
rx72c's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Australia
Posts: 2,608
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
You want it around 14:1 in most of the cruise areas and bring it down to 13:1 at 00HG and go richer from their.
rx72c is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Queppa
New Member RX-7 Technical
8
09-02-18 09:53 AM
diabolical1
2nd Generation Specific (1986-1992)
30
01-30-16 05:50 AM
fastrx7man
3rd Generation Specific (1993-2002)
33
09-02-15 09:42 PM
PhillyFC
General Rotary Tech Support
9
08-21-15 06:36 PM
befarrer
2nd Generation Specific (1986-1992)
4
08-14-15 04:18 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Microtech timing issues


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: