is 24lbs max reading for the AFM? s4 t2 rtek 2.1, trouble shooting lean in boost - RX7Club.com - Mazda RX7 Forum

Go Back  RX7Club.com - Mazda RX7 Forum > Tech and Performance > Engine Management Forum > Rtek Forum
Reload this Page > is 24lbs max reading for the AFM? s4 t2 rtek 2.1, trouble shooting lean in boost
Rtek Forum Discuss the Rtek 2.0 and other Rtek ECU's

is 24lbs max reading for the AFM? s4 t2 rtek 2.1, trouble shooting lean in boost

Reply

 
 
Old 07-19-14, 01:07 PM
  #1
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
is 24lbs max reading for the AFM? s4 t2 rtek 2.1, trouble shooting lean in boost

rtek 2.1

while troubleshooting, with the car not running but on I pressed the afm all the way in and it moved linearly, but maxed out at about 24lbs, temps were about 70 deg, at an altitude of 300 ft.

which is about 2/3 up the graph, and even on my safc it shows it as about 66%

on some old logs which were in cfm it would max out at around 900 cfm near the top of the scale. having trouble pulling the new logs up on the computer.


problem ive been having, car ran great, just suddenly this week it runs pretty lean at part throttle- full throttle when going into boost. a/f get into high 13-14 and doesn't make much power.

it did this same thing a couple yrs ago, I checked many things and re loaded the map and it went away...

map, temp, air temp, tps all are functioning correctly. fuel pressure is normal. tried reloading map and it still is doing it.

I noticed if I added fuel( which modifies the afm signal ) with the safc it will richen up as it should. and power is restored, roughly.
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-14, 01:54 PM
  #2
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
well I added about 20% fuel with the safc across the board , and was able to do a pull up to around 6K and got a max afm reading of 30.6, as it was so lean before it was to risky to try pull.

something with the afm im thinking?
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-14, 03:30 PM
  #3
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
hmm I suspect the afm has gone amiss, it doesn't seem to ohm out correctly fully open getting about 60 ohms looks like I should get 20- 1.0 ohms? hmm or maybe its 20-1000 ohms seems like a wide swing...
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 07-19-14, 04:32 PM
  #4
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
completely unwired safc, and the problem has went away, it must have been doing something funky to the afm signal!
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 09-19-17, 08:18 PM
  #5
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
this same issue has resurfaced again!!! 3 years later WTF? AFM maxes out at 660-730 instead of in the 900s like before.
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 09-19-17, 08:55 PM
  #6
I
Thread Starter
iTrader: (6)
 
KompressorLOgic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Renton, WA
Posts: 3,595
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I unplugged ecu,afm, tps, and the conections left over from the SAFC (bullet style) and now it runs good again and I am seeing normal readings once again!
KompressorLOgic is offline  
Reply With Quote
Old 09-26-17, 09:50 AM
  #7
[R.R.]
iTrader: (17)
 
White Charisma's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Glen Burnie, MD
Posts: 165
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
While trying to troubleshoot my Rtek setup recently I used an S4 NA (N326) AFM temporarily.
I noticed its max reading was right around 24lbs, and would cause a lean condition under boost.
Have you made sure you're using an N318 TII AFM? Just a thought.
White Charisma is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
smikels
Rtek Forum
4
05-12-16 12:34 AM
TerryD
2nd Generation Specific (1986-1992)
1
08-23-15 07:40 AM
smikels
2nd Generation Specific (1986-1992)
3
08-18-15 01:26 PM
trickster
2nd Generation Specific (1986-1992)
17
08-18-15 09:16 AM
andyvideopro
General Rotary Tech Support
2
08-11-15 09:16 PM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 05:15 AM.


All content Copyright 2007 by Internet Brands, Inc.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: