Microtech Area is for discussing Microtech systems

Microtech Won't start unless laptop is connected

Old 05-09-06, 08:13 PM
  #1  
LS1 Here I come.
10 Year Member
Thread Starter
 
mazdarick's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Maine
Posts: 175
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Won't start unless laptop is connected

I've got this strange problem where I go for a ride, stop at a store, or gas station and leave the car off for a little bit. When I get back in, the car won't start unless my laptop is connected to the ecu. It's always connected physically, but If I don't press F1 to connect with the software, I would just crank all day. As soon as I press F1 and turn the key, she starts right up. I've verified this even when cold and have been proving my theory for over a week now. Do you think that if the Laptop adapter is attached to the ECU, that the software must be also connected. I haven't tried removing the Laptop adapter and tried to start with nothing connected. At first I thought I was going crazy, but have showed several friends and they were amazed that my car wouldn't start unless I was connected. Once started, I can close the software with no problems. Any ideas????? I'm stumped.
mazdarick is offline  
Old 05-10-06, 01:50 PM
  #2  
BOOSTED Vert
10 Year Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Miami
Posts: 2,307
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by mazdarick
I've got this strange problem where I go for a ride, stop at a store, or gas station and leave the car off for a little bit. When I get back in, the car won't start unless my laptop is connected to the ecu. It's always connected physically, but If I don't press F1 to connect with the software, I would just crank all day. As soon as I press F1 and turn the key, she starts right up. I've verified this even when cold and have been proving my theory for over a week now. Do you think that if the Laptop adapter is attached to the ECU, that the software must be also connected. I haven't tried removing the Laptop adapter and tried to start with nothing connected. At first I thought I was going crazy, but have showed several friends and they were amazed that my car wouldn't start unless I was connected. Once started, I can close the software with no problems. Any ideas????? I'm stumped.
check to see if your tps is reading correctly... That seems weird to me, but If its not the tps, then it must be ecu malfunction... Try it out to see if the yellow light is solid with the key in the ON possition
MARTIN is offline  
Old 05-10-06, 03:24 PM
  #3  
LS1 Here I come.
10 Year Member
Thread Starter
 
mazdarick's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Maine
Posts: 175
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Yeah, I've already checked all that. I'll try to unplug the cable all together tonight and see what results I get. The problem is that I have an in dash computer system in the car that has the cables always hooked up. I'll post my findings as soon as I find out more.
mazdarick is offline  
Old 05-10-06, 07:00 PM
  #4  
LS1 Here I come.
10 Year Member
Thread Starter
 
mazdarick's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Maine
Posts: 175
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
OK, I unplugged the serial cable from the ECU. Turned the key and cranked 15secs. Waited 10.. Tried again, and again, and again. Then plugged in serial cable and pressed F1 to connect. Turned the key and within 3 secs, she fired right up.
I'm completely stumped.
mazdarick is offline  
Old 05-10-06, 07:09 PM
  #5  
went RX crazy............
5 Year Member
 
73828793's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Vineland, New Jersey
Posts: 211
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
read the manual there is an option where the ecu has to be connected for the car to start. once this feature is disabled you will be able to start the car without the laptop being connected...
73828793 is offline  
Old 05-10-06, 07:41 PM
  #6  
LS1 Here I come.
10 Year Member
Thread Starter
 
mazdarick's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Maine
Posts: 175
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Really??? I've read it several times. Just looked again, and couldn't find it. Can you tell me what the feature is called?
mazdarick is offline  
Old 05-11-06, 08:17 PM
  #7  
went RX crazy............
5 Year Member
 
73828793's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Vineland, New Jersey
Posts: 211
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
i will find what it is called and tell you tomorrow when i go to the shop and hook up the laptop to the FD. i had that feature on once and it was annoying so i disabled it.
73828793 is offline  
Old 05-15-06, 09:00 AM
  #8  
went RX crazy............
5 Year Member
 
73828793's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Vineland, New Jersey
Posts: 211
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
sorry for the delay but here is your answer.... screen #32 option #2 E.C.U, this option should be "Enabled" cause if it is set to "Lock On" the vehicle will only start with the microtech software connected to the EMS by way of a laptop. so switch that option to enabled and you should be good to go.
73828793 is offline  
Old 05-19-06, 07:41 PM
  #9  
LS1 Here I come.
10 Year Member
Thread Starter
 
mazdarick's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Maine
Posts: 175
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Dude,
I owe you a ton. I never noticed that this was changed. Thanks again and again and again. I even emailed Microtech and Tim P. didn't even offer this suggestion. I don't know why. Just went out and changed this, and she started right up. THANK YOU!!!!!
mazdarick is offline  
Old 05-19-06, 07:44 PM
  #10  
went RX crazy............
5 Year Member
 
73828793's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Vineland, New Jersey
Posts: 211
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by mazdarick
Dude,
I owe you a ton. I never noticed that this was changed. Thanks again and again and again. I even emailed Microtech and Tim P. didn't even offer this suggestion. I don't know why. Just went out and changed this, and she started right up. THANK YOU!!!!!
No problem, this is exactly what the forum is for...
73828793 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
82streetracer
Haltech Forum
11
03-11-19 05:34 PM
trickster
2nd Generation Specific (1986-1992)
20
03-29-18 02:05 PM
1993fd3sracer1
3rd Generation Specific (1993-2002)
29
10-13-15 01:57 PM
1993fd3sracer1
1st Generation Specific (1979-1985)
20
09-07-15 11:50 AM
Im faster
General Rotary Tech Support
4
08-19-15 02:57 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Microtech Won't start unless laptop is connected


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: