Microtech Area is for discussing Microtech systems

Microtech Will not idle. 20b

Old 09-13-05, 04:41 PM
  #1  
Never give up!
Thread Starter
iTrader: (7)
 
The Spyder's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oregon
Posts: 3,655
Received 4 Likes on 4 Posts
Will not idle. 20b

Well, I have been fighting this problem for a day or two now and being the inexperianced guy for tuning, its time to ask.
Heres the situation:
Turn key, catches at 350rpms and jumpes to 500, then dies. If you turn the key, put your foot down, around 25% on the TPS it will idle at 800rpms. I have tripple checked the timing, re calibrated the TPS (yes the asteric is there) and today tried to adjust the screw on the TB to adjust idle, well that works for a 550rpm idle that will die off.
Theres no vacume leaks, all the wiring is good, adjustment to the IDLE screen does nothing. Im lost??

Any ideas?

Also about 1/3 throttle, it showes 99% on the TPS, is this correct? Im pretty sure it is.

Car runs fine, if I stomp on it, it bogs like hell, but the turbos are not connected, so I am assuming its dumping fuel? But it pulls great through all the gears.
The Spyder is offline  
Old 09-14-05, 12:28 AM
  #2  
BOOSTED Vert
10 Year Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Miami
Posts: 2,307
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by The Spyder
Well, I have been fighting this problem for a day or two now and being the inexperianced guy for tuning, its time to ask.
Heres the situation:
Turn key, catches at 350rpms and jumpes to 500, then dies. If you turn the key, put your foot down, around 25% on the TPS it will idle at 800rpms. I have tripple checked the timing, re calibrated the TPS (yes the asteric is there) and today tried to adjust the screw on the TB to adjust idle, well that works for a 550rpm idle that will die off.
Theres no vacume leaks, all the wiring is good, adjustment to the IDLE screen does nothing. Im lost??

Any ideas?

Also about 1/3 throttle, it showes 99% on the TPS, is this correct? Im pretty sure it is.

Car runs fine, if I stomp on it, it bogs like hell, but the turbos are not connected, so I am assuming its dumping fuel? But it pulls great through all the gears.
You might have the tps wired wrong.. IIRC the 3rotor s6 and s5 are all full range tps. Rewire till you have the tps read in a linear form. O Btwwhile its in idle, you need to look at the bottom of the screen and itll tell you what map it is running. If you see something other than idle map then you are not gunna notice anydifference while adjusting the map. And if you car is indeed idling and the software says something other than "idle" then you need to change or check your settings.
MARTIN is offline  
Old 09-14-05, 04:38 AM
  #3  
Full Member
10 Year Member
 
Join Date: May 2003
Location: Munich, Germany
Posts: 249
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Also, chack your AFR.

This may cause problems as well.

REgards
Iwan
Iwan is offline  
Old 09-14-05, 09:32 AM
  #4  
Rotary Enthusiast
15 Year Member
 
Crusader_9x's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Woodstock, GA
Posts: 1,377
Received 0 Likes on 0 Posts
S5's have two tps, a short range and a full range so make sure that you are wiring the correct one.
Crusader_9x is offline  
Old 09-14-05, 11:12 PM
  #5  
BOOSTED Vert
10 Year Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Miami
Posts: 2,307
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Crusader_9x
S5's have two tps, a short range and a full range so make sure that you are wiring the correct one.
ITs a 20b...
MARTIN is offline  
Old 09-15-05, 03:10 PM
  #6  
Rotary Enthusiast
15 Year Member
 
Crusader_9x's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Woodstock, GA
Posts: 1,377
Received 0 Likes on 0 Posts
Details details... lol
Crusader_9x is offline  
Old 09-17-05, 07:36 PM
  #7  
Never give up!
Thread Starter
iTrader: (7)
 
The Spyder's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oregon
Posts: 3,655
Received 4 Likes on 4 Posts
When I can get it to idle, it reads the idle map, otherwise its pulling the load map, like it should. I will try re wiring the TPS Thanks!
The Spyder is offline  
Old 09-17-05, 08:14 PM
  #8  
Never give up!
Thread Starter
iTrader: (7)
 
The Spyder's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oregon
Posts: 3,655
Received 4 Likes on 4 Posts
Tripple checked the wiring. Its not wrong.
The Spyder is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
93FD510
New Member RX-7 Technical
2
10-01-15 02:00 PM
kuuva86
2nd Generation Specific (1986-1992)
2
09-28-15 05:42 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Microtech Will not idle. 20b


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: