Microtech Area is for discussing Microtech systems

Microtech New laptop without Serial port?

Old 10-28-08, 07:21 AM
  #1  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
New laptop without Serial port?

My new laptop has no serial/DB9 ports and is running Windows Vista. I bought a USB to DB9 converter but still cannot get the ECU and laptop to link.

Is it Vista?

I downloaded a driver for the USB to DB9 cable but still no link?

Can anyone help?
Rotary?Cool is offline  
Old 10-28-08, 08:33 AM
  #2  
Engine, Not Motor
iTrader: (1)
 
Aaron Cake's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: London, Ontario, Canada
Posts: 29,674
Likes: 0
Received 24 Likes on 23 Posts
Does Windows recognize the USB to serial converter?

What COM port does it assume? The Microtech software (for some unknown and stupid reason) only works on COM1 or COM2.
Aaron Cake is offline  
Old 10-28-08, 08:46 AM
  #3  
Rotary Enthusiast
10 Year Member
iTrader: (1)
 
mort2002's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Prosser Washington
Posts: 1,248
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
i am running vista, and i am having good luck with the usb to serial adapter from radio shack, i just installed the driver, than you have to assign the usb port as com 1 or com 2, and you should be good to go. if i had to guess, you havent assigned the usb port as a com port.
Rob
mort2002 is offline  
Old 10-28-08, 09:51 AM
  #4  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by mort2002 View Post
i am running vista, and i am having good luck with the usb to serial adapter from radio shack, i just installed the driver, than you have to assign the usb port as com 1 or com 2, and you should be good to go. if i had to guess, you havent assigned the usb port as a com port.
Rob
http://www.emtcompany.com/products/a...FQKaFQodg2S3xQ

^ is the convertor I bought but did not come with a driver. Do you have a link to the driver software you used? I think you hit the nail on the head, I definetly havent assigned the USB port as a COMM port.

http://www.bb-elec.com/product.asp?s...rt_dept_id=145

^ I downloaded the driver from this page but I could not get it to work. Am I missing a step? How do I assign the USB port as comm port?

Thanks
Rotary?Cool is offline  
Old 11-03-08, 07:50 PM
  #5  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by mort2002 View Post
i am running vista, and i am having good luck with the usb to serial adapter from radio shack, i just installed the driver, than you have to assign the usb port as com 1 or com 2, and you should be good to go. if i had to guess, you havent assigned the usb port as a com port.
Rob

I've downloaded the driver and its working. I've also set it to com port one. I still cant connect to the ECU for some reason. I have the car running and I have verified that its on com1. When I hit the F1 key it thinks for about 30 seconds then gives me the cannot connect window.
Rotary?Cool is offline  
Old 11-03-08, 08:27 PM
  #6  
Rotary Enthusiast
10 Year Member
iTrader: (1)
 
mort2002's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Prosser Washington
Posts: 1,248
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
hmm, you are using one of the microtech dongles right?

if not you need one of them to connect...
mort2002 is offline  
Old 11-04-08, 05:37 AM
  #7  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by mort2002 View Post
hmm, you are using one of the microtech dongles right?

if not you need one of them to connect...
Yes, the exact dongle my friend uses with his laptop that has a serial port when he plugs into my car. When I loaded the driver it built the bridge onto com 17 so I switched it to com 1. Besides that I cant think of anything else. I even pulled up my carpey to make sure the dongle was connected to the ECU. I'm stumpted.
Rotary?Cool is offline  
Old 11-04-08, 07:35 AM
  #8  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I'm starting to think its my cheapy $10 adapter. I'm going to buy the adapter from Radio Shack because I'm pretty sure I have everything configured properly.

http://www.rx7club.com/showthread.ph...=no+connection

This ^ thread makes it seem like its my cheapy adapter.
Rotary?Cool is offline  
Old 11-04-08, 08:44 AM
  #9  
Engine, Not Motor
iTrader: (1)
 
Aaron Cake's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: London, Ontario, Canada
Posts: 29,674
Likes: 0
Received 24 Likes on 23 Posts
Have you disabled the COM1 built into the laptop? Even if you don't have a physical port, you may already have COM1 as either a modem or a UART to be used when docked. Make sure the USB adapter is not conflicting.
Aaron Cake is offline  
Old 11-04-08, 09:33 AM
  #10  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Aaron Cake View Post
Have you disabled the COM1 built into the laptop? Even if you don't have a physical port, you may already have COM1 as either a modem or a UART to be used when docked. Make sure the USB adapter is not conflicting.
Aaron,

When I initially loaded the driver it was configured as com 17. I went into the advanced options and changed it to com 1. Com 2 was also available but com 3 and up until about com 15 were all listed as being used or busy. I did not disable anything I will give that a shot today. When I plug the converter into the USB port the software recognizes it and uses the proper driver and com 1. If I plug into one of the other usb ports it does a quick load and picks com 17 again. So I know that when I plug into the proper USB I get the converter driver and com 1. When I look into the details of the driver I dont get any warnings or notices of a failure just that it is working. Is there a way to tell if its conflicting?
Rotary?Cool is offline  
Old 11-12-08, 04:51 PM
  #11  
top row 2nd from left..me
5 Year Member
Thread Starter
 
Rotary?Cool's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: chicago
Posts: 336
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Turned out to be the cheapy cable bought the $40 one from BestBuy and it worked.

Thanks for the help everyone!
Rotary?Cool is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
befarrer
Adaptronic Engine Mgmt - AUS
10
04-25-16 07:05 AM
josef 91 vert
2nd Generation Specific (1986-1992)
14
09-17-15 09:22 PM
Josh83rx7
Build Threads
0
09-15-15 10:23 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Microtech New laptop without Serial port?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: