Go Back  RX7Club.com - Mazda RX7 Forum > Tech and Performance > Engine Management Forum > Microtech
Reload this Page >

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached

Microtech Area is for discussing Microtech systems

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached

Old 02-09-18, 02:46 AM
  #1  
Rotary Enthusiast
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Mar 2006
Location: The Evergreen State (WA)
Posts: 823
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
WA Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached

Finishing up my project and I am at the finish line. I got the car started using a map that was already on the ecu (previous owner), it ran before when it was a factory s5 t2 setup. Problem is that I get it turned on which takes a second (like a lot of cranks)... But after that it idles alright but then sounds like it is backfiring every few seconds and then when I push the throttle it backfires even more like gunshots. LOL Can someone take a looks at the pictures and see if it all checks out, I looked at base maps in the sticky and it looks similar.

I'm just listing everything no idea what is or isn't relevant but if it helps

-LT9C with x4
-S4 T2 (small street port)
-S5 T2 Upper/Lower Intake manifold
-S5 T2 TB assembly (unmodified)
-No emission stuff
-Factory coils
-FMIC with 3" piping
-Gilmer Belt drive (I used the old pulley to time the car and then marked this belt drive to match the old timing marks)
-Holset hx40w turbo
-Tial MVS wastegate (1 bar)
-factory 550cc injectors (have a set of 1600cc for secondary just don't want to put it as the old tune had it for factory)
-Using the factory TPS.
-Factory S4 T2 fuel pump (I have a Walbro 255 ready to go in but yeah the ecu was set for factory)
-also I have the fuel pump hooked up from the microtech I followed the diagram(before it was hooked up through the factory car harness)
-Koyo Radiator
-Mercury Villager E Fan (hooked up via relay to turn on with the microtech)

side note: ignore the gauges in the software pics. I didn't have the car running when I was taking screenshots just had the ignition on so I could access the ecu and I have a separate Wideband not using the factory o2 sensor.
Attached Thumbnails Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-6-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-7-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-8-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-9-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-10-.png  

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-11-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-12-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-13-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-14-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-15-.png  

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-16-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-17-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-18-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-19-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-20-.png  

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-21-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-22-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-23-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-24-.png   Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-25-.png  

Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached-screenshot-26-.png  
asiandude15 is offline  
Old 02-15-18, 01:07 AM
  #2  
Full Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Western Australia
Posts: 145
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Looks like you need to calibrate the tps and connect the air temp sensor up.
Check fuel pressure and timing.
rx3sum is offline  
Old 02-17-18, 10:36 AM
  #3  
Rotary Enthusiast
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Mar 2006
Location: The Evergreen State (WA)
Posts: 823
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
My timing was spot on. I put the factory pulley on and manually turned it and set the cas. Then I put the belt drive on afterwards. My air temp sensor is connected, anything else I need to do with it? I recalibrated the tps and it is correct now.
asiandude15 is offline  
Old 02-18-18, 05:12 AM
  #4  
Full Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Western Australia
Posts: 145
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Is air temp -21C correct?
Whats idle AFR above 82C water temp?
rx3sum is offline  
Old 02-21-18, 12:33 PM
  #5  
Senior Member
iTrader: (1)
 
armans's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: America's finest city
Posts: 355
Received 6 Likes on 6 Posts
To me it sounds like a CAS issue - perhaps loose/broken wires.
armans is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
DairokutenMaoh
2nd Generation Specific (1986-1992)
6
02-26-13 07:36 PM
ohayou88
2nd Generation Specific (1986-1992)
1
11-09-06 01:08 PM
ooEfiniRx7oo
3rd Generation Specific (1993-2002)
19
06-03-04 05:03 AM
craftyvtec
Power FC Forum
4
10-17-03 10:36 AM
82streetracer
1st Generation Specific (1979-1985)
14
04-27-02 01:02 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car turns on but backfires, Need Map help lots of pictures attached


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: