Race Car Tech Discuss anything related to road racing and auto X.

Please help. Detonation problems

Old 03-12-05, 07:32 PM
  #1  
Junior Member
5 Year Member
Thread Starter
 
hai.nu's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Sweden
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Please help. Detonation problems

Hi!
I am having troubles with my front rotor in my RX7 93 13b-REW engine.
It won’t ignite!
The story...
I just bought a modified RX7 with all the things I can imagine.
It was mapped on 0.8 turbo pressure but when I talked to the guy I bought it from I misunderstood, he told me that I could bring it up to 1.5 on the turbo but I didn’t get it had to be mapped for it before I pushed it …
So after I went out and tried it on 1.5 pressure it didn’t go that great.. Oil in the engine room...
First the fill oil line was loose, then I went out once more (with 0.8 pressure on the turbo), after that the oil-stick popped up and was leaking oil.
Tried once more and the oil-sump seal went… haven’t tried it again.

The problem…
Now the front rotor isn’t igniting.
I tested the compression and got 6.7 kg/cm2 when I crank the engine on the starter, and got new sparkplugs.
Still NO detonation… got sparks and fuel tough.

It’s my first rotor engine and I would like to get some advice on where to look and what to look for.

It is a high tuned engine so it should manage higher turbo pressure, but as it was mapped for 0.8 and I pushed it to 1.5 something happened
One more question..
There is a oil “dump” line running back to the exhaust and is spitting out oil.
Shouldn’t the oil be lead back to the engine?
What is the lines purpose?

Thanks for any suggestion!
Regards
Mike Sweden
hai.nu is offline  
Old 03-12-05, 08:36 PM
  #2  
M's
Senior Member
5 Year Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Vtech
Posts: 372
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
take a picture of this oil line going to the exhaust please.
M's is offline  
Old 03-13-05, 12:48 AM
  #3  
Junior Member
5 Year Member
Thread Starter
 
hai.nu's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Sweden
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Okay.. will do that.
How can I edit the post I put out by the way?... "Detonation" is not a very correct phrase to have in the headline
hai.nu is offline  
Old 03-13-05, 04:23 AM
  #4  
always modding
10 Year Member
 
Ottoman's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: on a tiny island in the middle of a sea
Posts: 1,667
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
ya there's a edit button at the bottom of ur posts

ya detonation is BAD... I think u mean to say Combustion or ignition
Ottoman is offline  
Old 03-13-05, 04:56 AM
  #5  
Junior Member
5 Year Member
Thread Starter
 
hai.nu's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Sweden
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Yes.. I mean combustion
I do not have any edit button, I just have that when I just posted the thread, then it goes away... (?????)
hai.nu is offline  
Old 03-14-05, 08:24 AM
  #6  
Full Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Miami
Posts: 208
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by hai.nu
Hi!
I am having troubles with my front rotor in my RX7 93 13b-REW engine.
It won’t ignite!
The story...
I just bought a modified RX7 with all the things I can imagine.
It was mapped on 0.8 turbo pressure but when I talked to the guy I bought it from I misunderstood, he told me that I could bring it up to 1.5 on the turbo but I didn’t get it had to be mapped for it before I pushed it …
So after I went out and tried it on 1.5 pressure it didn’t go that great.. Oil in the engine room...
First the fill oil line was loose, then ......................

The problem…
Now the front rotor isn’t igniting.
I tested the compression and got 6.7 kg/cm2 when I crank the engine on the starter, and got new sparkplugs.
Still NO detonation… got sparks and fuel tough.

It’s my first rotor engine and I would like to get some advice on where to look and what to look ......................
............There is a oil “dump” line running back to the exhaust and is spitting out oil.
Shouldn’t the oil be lead back to the engine?
What is the lines purpose?

Thanks for any suggestion!
Regards
Mike Sweden
Mike,
What You've got is a broken Frt. Side Housing, besides a 1/2 blown engine.
The OIL is not coming fron the Turbo feed line, it is coming out right below the banjo nut that the Turbo feed line originates from.
That why there IS oil every where.
It's not a lose Oil line, cause it wasn't pouring oil out when You bought the car.
This is "the clasic overboosted" 3rd gen, although most steel plates crack at the rear plate instead.
Sorry for the bad news, but You'll find when You tear the PS., AC., & support bracket off for a better inspection, the front steel plate is cracked right bellow the oil line.
As to the front Rotor not lighting off, that because You've got broken seals in there, and possible more damage to the Rotor & Housing.
You may have also damaged the primary Turbo, if an Apex got spit out.
This is the WORST possible senario that I've just descrived, but experiance tell me that MOST of this HAS taken place.
Hope You have better luck, & I'm incorrect !
Best Regards.
GT1-20b is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
NEWGENRX7
3rd Generation Specific (1993-2002)
5
09-16-15 03:10 PM
Howard Coleman CPR
The Good Businesses
2
09-15-15 10:31 AM
doritoloco
New Member RX-7 Technical
5
09-14-15 11:36 AM
msilvia
3rd Generation Specific (1993-2002)
15
09-11-15 12:13 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Please help. Detonation problems


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: