NIKKI Carb HELP!!! - RX7Club.com - Mazda RX7 Forum

1st Generation Specific (1979-1985) 1979-1985 Discussion including performance modifications and technical support sections

NIKKI Carb HELP!!!

Reply

 
 
Old 05-02-12, 09:29 PM
  #1
Full Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Las vegas
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
NV NIKKI Carb HELP!!!

Carb is getting and receiving fuel, bowl is 3/4 full by the sight glass but no fuel is feeding into the engine. It is bone dry. WTF???? Carb has been re-built, tested before the engine re-build and it worked fine. Please help!!
jtalar is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 06:44 AM
  #2
I need a cheaper hobby...
iTrader: (14)
 
cshaw07's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: East Palestine, Oh
Posts: 1,416
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
is your AP diaphragm ripped or have a hole in it? if you take your air cleaner off and look down the carb and then hit the gas you don't see any gas at all?
cshaw07 is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 07:01 AM
  #3
Waffles - hmmm good
iTrader: (1)
 
t_g_farrell's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Huntersville, N.C.
Posts: 6,819
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
How long did it sit while the engine was rebuilt? Did you put it away full of fuel before the
rebuild? The old gas may have turned to varnish.

Probably will need to disassemble at a minimum and clean it up. I'd get a rebuild kit just in
case as well.
t_g_farrell is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 11:22 AM
  #4
Armchair engineer
iTrader: (2)
 
j9fd3s's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: http://www.k2rd.com
Posts: 23,437
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 10 Posts
big vacuum leak will do this too. no fuel comes out if the engine can't make a vacuum
j9fd3s is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 01:52 PM
  #5
Full Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Las vegas
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I checked all of the vacuum hoses and none seem to be disconnected, the carb sat for a few months, no fuel being dumped into the carb. Is there something I can clean it with or put in with the gas to help clear it up? Like MMO or carb cleaner?
jtalar is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 02:08 PM
  #6
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2010
Location: Southern Minnesota and Southern California
Posts: 340
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sounds like the easiest route would be to rebuild the carb. Soak the parts in part cleaner to free up the passages. Definitely wouldn't hurt. Good luck.
clykins is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 02:19 PM
  #7
13x
Sin City Rotary
 
13x's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Las Vegas
Posts: 1,705
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Jtaler, with engine off if you stroke the throttle do you see fuel come out?

If not I'd lean toward ac pump as shaw has said or the fuel pump is not working
13x is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 02:36 PM
  #8
Armchair engineer
iTrader: (2)
 
j9fd3s's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: http://www.k2rd.com
Posts: 23,437
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 10 Posts
Originally Posted by jtalar View Post
I checked all of the vacuum hoses and none seem to be disconnected, the carb sat for a few months, no fuel being dumped into the carb. Is there something I can clean it with or put in with the gas to help clear it up? Like MMO or carb cleaner?
you can pop the top off and use carb cleaner to blow thru the passages, you'll be able to tell if its blocked.

the other test you can do is to spray some carb cleaner in the carb and see if it runs, if it doesn't then it might be a bad ignitor or fouled plug
j9fd3s is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-12, 05:38 PM
  #9
Full Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Las vegas
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
13X, it is getting fuel into the carb and bowl just not spraying out of the nozzles, spark is good, already checked that twice, re-timed it 3 times thinking that i screwed it up. Poured a little gas in the carb and it hiccups like she wants to run, just won't. I will try some carb cleaner and see if I can spray it into the nozzles
jtalar is offline  
Reply With Quote
Old 05-05-12, 09:23 PM
  #10
Junior Member
 
rrob311's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: NH
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I would double check the accelerator pump circuit. It should have fuel in that circuit. Maybe something is backwards.
rrob311 is offline  
Reply With Quote
Old 09-09-13, 12:58 AM
  #11
Full Member
5 Year Member
iTrader: (2)
 
wackel7's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: wi
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by jtalar View Post
13X, it is getting fuel into the carb and bowl just not spraying out of the nozzles, spark is good, already checked that twice, re-timed it 3 times thinking that i screwed it up. Poured a little gas in the carb and it hiccups like she wants to run, just won't. I will try some carb cleaner and see if I can spray it into the nozzles

Did you ever get it to work? I have same problem right now. After I got sterling carb and removed rats nest. But sounds like we have same problem
wackel7 is offline  
Reply With Quote
Old 09-09-13, 03:21 PM
  #12
Driven a turbo FB lately?
iTrader: (1)
 
MIKE-P-28's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Fort Branch, Indiana
Posts: 6,444
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sniff sniff: worked fine before engine rebuild you say? Compression? Didn't try some wacky porting did you?

Happened to me once upon a time. Just couldn't get her to run. No matter what... I ported the intake and barely went towards the eccentric shaft. Yelp really pretty door stop making 100 psi all 6 sides of the rotor.
MIKE-P-28 is offline  
Reply With Quote
Old 09-10-13, 09:04 AM
  #13
13x
Sin City Rotary
 
13x's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Las Vegas
Posts: 1,705
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rebuild sucked ... fixed carb ... car has since been sold since and lives in sunny Socal
13x is offline  
Reply With Quote
Old 09-10-13, 12:32 PM
  #14
Full Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Las vegas
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
NV

Yes i got it fixed by swapping the carb out with another Nikki, fired right up after the swap
jtalar is offline  
Reply With Quote
Old 09-11-13, 02:55 AM
  #15
Driven a turbo FB lately?
iTrader: (1)
 
MIKE-P-28's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Fort Branch, Indiana
Posts: 6,444
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ha ha. Good ole digging up bones. Lol
MIKE-P-28 is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
82FanTC
1st Generation RX-7 (1979-1985) Vehicles
8
10-11-16 06:09 PM
Iwantagofast
1st Generation RX-7 (1979-1985) Parts
71
01-14-16 06:18 PM
PhEnX
Old School / Other Rotary Vehicles and Parts
4
11-04-15 11:36 PM
Bigmotoxer
Parts Wanted
2
10-20-15 09:11 AM
surem03
1st Generation RX-7 (1979-1985) Vehicles
5
10-08-15 11:57 PM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:33 AM.


All content Copyright © 2007 by Internet Brands, Inc.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: