RX7Club.com


Go Back   RX7Club.com > Generation Specific > 3rd Generation Specific (1993-2002)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Members Search Today's Posts Mark Forums Read VendorsUsed Cars TSB & Recalls Garage
Welcome to RX7Club.com

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-17-03, 09:38 PM   #1
FAIL
 
JONSKI's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: Dec 2001
Location: with parents
Posts: 908
Send a message via AIM to JONSKI
Turned the key to start, heard a soft POP, car won't turn over. It gets wierder!

I did the usual startup procedure: Turn the key to the on position, wait a second, then turn key to start. The second the key goes to start I hear a soft pop and my tachometer jumps to 6000 and fluctuates there. I immediately checked the fuses but none were blown. I then checked my battery by rolling my windows up and down and they move just fine. What the ****?! I can't even hear the starter solenoid engage.

In short:
tach fluctuates @ 6000rpm when trying to start
fuses are fine
battery is charged
__________________
CAR: 8/'92 VR auto 112kmi
MODS: HKS MS DP w/ asbestos wrap,gutted main cat,Pettit AST,boost gauge,Si hoses,eliminated(EGR, AWS, ACV, DT, airpump)
PROBS: squeeky hatch/wing,ratchet sound when backing up and turning left,Stock Bose premium system,driver interior door handle loose,windshield sprayers,blower rattles on high,left headlight actuator,right-rear tire hitting fender lip,driver's side window switch,odometer,oil pressure gauge,peeling clear coat
JONSKI is offline   Reply With Quote
Old 09-18-03, 08:11 AM   #2
All out Freak!
 
paw140's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: Dec 2001
Location: Hattiesburg, MS
Posts: 1,669
Send a message via AIM to paw140
Wow, thats wierd! I would check the solenoid and see if it's getting voltage (which it's probably not), and then start tracing it back from there. Maybe a bad ignition switch?
paw140 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-03, 08:32 AM   #3
Moderator
10 Year Member
 
rxrotary2_7's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: May 2001
Location: southern NJ
Posts: 5,097
was the "pop" a backfire form the motor? or some other kind of pop?
__________________
---------------------------------------------

R.I.P. Nick Mo 6/5/03


I was... well... I was trippin *****, so I decided to get on my bench grinder...
rxrotary2_7 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 12:29 PM   #4
Spinner
 
Trader Score: (0)

Join Date: Oct 2001
Location: Manhattan, New York City
Posts: 142
Send a message via AIM to DaPlaya96
Flooded Engine..
DaPlaya96 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 12:40 PM   #5
The Ricer Eliminator
10 Year Member
 
Jim Calandrella's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: Aug 2002
Location: Boston
Posts: 647
Hey Jonski, are those all current problems that you have, or have you fixed them(in your sig that is)?
Your current issue could be a flooded engine.
__________________
93' touring - LS1 conversion
99' Mustang GT - stock
Mine's is broke
Myspace (personal) - http://www.myspace.com/39009342
Myspace(musical) - http://www.myspace.com/jamescalandrella
Facebook - http://www.facebook.com/#!/profile.p...2517046&v=wall
Jim Calandrella is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 01:01 PM   #6
Rotor Head Extreme
10 Year Member
 
t-von's Avatar
 
Trader Score: (8)

Join Date: Apr 2002
Location: Midland Texas
Posts: 5,802
You know I heard that same pop a long time ago when my engine locked down on start up. Make sure its not a mechanical problem and grab a rachet & socket and manualy turn over the engine at the alternator to make sure it rotates over. Also it may be that your starter has locked down.
t-von is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 02:15 PM   #7
Insane Burnout
10 Year Member
 
ExpensiveHobby22's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: Oct 2002
Location: Portland, OR
Posts: 336
Check your wiring to the starter and starter solenoid.
ExpensiveHobby22 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 06:45 PM   #8
FAIL
 
JONSKI's Avatar
 
Trader Score: (0)

Join Date: Dec 2001
Location: with parents
Posts: 908
Send a message via AIM to JONSKI
This is gonna be embarassing, but here goes...

The battery was bad.


A co-worker (one of those guys who can fix E-V-E-R-Y-T-H-I-N-G) told me to pop the hood and turn the key. He says he hears the starter spinning, but the solenoid isn't engaging. He then tells me to turn my headlights on and turn the key. He says my headlights go out when I try to start and that means my battery is weak. So he tells me to park a company truck next to my car while he gets his jumper cables (as you may have noticed when Rodney speaks, I listen). The damn car started like a champ, so I took it to a repair shop and verified that there was no drain on the system and bought a new battery.

Case closed.
__________________
CAR: 8/'92 VR auto 112kmi
MODS: HKS MS DP w/ asbestos wrap,gutted main cat,Pettit AST,boost gauge,Si hoses,eliminated(EGR, AWS, ACV, DT, airpump)
PROBS: squeeky hatch/wing,ratchet sound when backing up and turning left,Stock Bose premium system,driver interior door handle loose,windshield sprayers,blower rattles on high,left headlight actuator,right-rear tire hitting fender lip,driver's side window switch,odometer,oil pressure gauge,peeling clear coat
JONSKI is offline   Reply With Quote
Old 09-19-03, 06:45 PM
RX7Club
Mazda RX7




Paid Advertisement


 
 
 
Reply

Tags
2001, car, crown, engine, hear, heard, pop, pops, snap, sound, start, started, turn, victoria, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -5. The time now is 12:39 AM.
All content Copyright 2007 by Internet Brands, Inc.

Contacts

SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.