idle problem - RX7Club.com



idle problem

Reply
 
 
Old 05-31-10, 05:31 PM
  #1
rotary power bitch
Thread Starter
 
ziereisboy91's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Clintonville, wisconsin
Posts: 82
idle problem

ok few questions

one, i removed my blue nasty looking filter and put a nice chrome one on that shows the air filter, but now im having idling problems, it wont idle down after i let off the gas from driving it stays at 1500rpm, ive plugged the coast valve and idle compensator. i have adjusted the air mixer screw were it drops to 750 rpms and it stays running fine, once i start driving the car it stays up at 1500 rpms, unless i pull the choke out and release it then it will drop down to 750rpm. i have the dizzy hooked up the the second nipple on the carb from the front of the car back.

anyone have any idea on what could cause this problem, i have all emission unhooked but not removed its an 84 rx7 gsl with a 85 gs 12a motor in it 5 speed
ziereisboy91 is offline  
Reply With Quote
Old 05-31-10, 08:48 PM
  #2
Fighting Global Cooling
5 Year Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Minneapolis, Minnesota
Posts: 983
Have you checked the operation of your choke? Since you say it drops to normal idle after you play with the choke pull it sounds like maybe its sticking closed slightly
FunK73 is offline  
Reply With Quote
Old 05-31-10, 09:57 PM
  #3
1st-Class Engine Janitor
5 Year Member
iTrader: (15)
 
DivinDriver's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Chino Hills, CA
Posts: 8,206
One of the little hoses from the blue air cleaner, the one with the thermostat-looking gizmo inside the cleaner, is called an "Idle compensator." You need to plug that hose where it enters the ratsnest, else you have a nice vacuum leak, which raises your idle.
DivinDriver is offline  
Reply With Quote
Old 06-01-10, 10:34 AM
  #4
rotary power bitch
Thread Starter
 
ziereisboy91's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Clintonville, wisconsin
Posts: 82
i have the idle compensator plugged

ill look at the choke deal
ziereisboy91 is offline  
Reply With Quote
Old 06-01-10, 10:54 AM
  #5
rotary power bitch
Thread Starter
 
ziereisboy91's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Clintonville, wisconsin
Posts: 82
would the dashpot rod getting caught up cause it to do that
ziereisboy91 is offline  
Reply With Quote
Old 06-01-10, 11:50 AM
  #6
1st-Class Engine Janitor
5 Year Member
iTrader: (15)
 
DivinDriver's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Chino Hills, CA
Posts: 8,206
Yep; dashpot's job is to slow engine decel. If it sticks, you don't get quite all the way back to idle.
DivinDriver is offline  
Reply With Quote
Old 06-01-10, 12:37 PM
  #7
Old Fart Young at Heart
10 Year Member
iTrader: (6)
 
trochoid's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: St Joe MO
Posts: 15,147
Repaint and install the oem air cleaner, that will solve you're problem.
trochoid is offline  
Reply With Quote
Old 06-02-10, 01:19 PM
  #8
rotary power bitch
Thread Starter
 
ziereisboy91's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Clintonville, wisconsin
Posts: 82
ok im running lean, ive been trying to adjust the air fuel mixture, but im not sure witch way the air goes to reduce it, ive turned it 1 full turn counter clockwise it that more fuel, or more it, im not quiet sure. anyhelp
ziereisboy91 is offline  
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jeff20B
1st Generation Specific (1979-1985)
69
02-12-17 01:26 AM
barkz
Power FC Forum
36
06-17-16 04:49 AM
ZacMan
Build Threads
4
09-19-15 10:20 PM
firzen
2nd Generation Specific (1986-1992)
9
09-15-15 01:04 PM
rx7shirley
2nd Generation Specific (1986-1992)
6
09-02-15 03:11 PM



Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 03:27 PM.


All content Copyright 2007 by Internet Brands, Inc.